Zupa z kaszy jaglanej

Zupa z kaszy jaglanej - na odchudzanie, jak i na wzmocnienie organizmu.

Prezentowana zupa z kaszy jaglanej jest bardzo aromatyczna, zdrowa i smaczna. Ma właściwości rozgrzewające, więc idealnie sprawdzi się podczas zimowych chłodów. Jest alkaliczna, więc wspomaga odkwaszanie organizmu. Zupa z kaszy jaglanej jest idealna w diecie oczyszczającej organizm. Zawiera wiele warzyw i przypraw.

Przepis na zupę z kaszy jaglanej

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 duży por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 selera
1 duża pietruszka
2 marchwie
1/2 łyżeczki kminku w ziarenkach
liście laurowe
ziele angielskie
kurkuma
tymianek
pieprz
sproszkowany imbir
bazylia
majeranek
lubczyk
natka pietruszki
natka selera
natka pietruszki
sól morska

Przygotowanie zupy z kaszy jaglanej należy rozpocząć od namoczenia 3/4 szklanki kaszy jaglanej, wypłukania jej i ugotowania wraz z użyciem połowy łyżeczki kminku w ziarenkach.

Dużego pora należy pokroić w talarki. Pokrój cebulę i zmiażdż 2 ząbki czosnku. Przygotowanego pora, cebulę i czosnek dodaj do przygotowywanej zupy.

Dorzuć 3 liście angielskie i 6 ziarenek ziela angielskiego.

Następnie do gotującej się zupki dorzuć przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki pieprzu. Dorzuć szczyptę bazylii, szczyptę majeranku, małą szczyptę imbiru w proszku. Dodaj lubczyk w proszku (lub zastąp go świeżym, pokrojonym lubczykiem). Jeśli posiadasz suszone papryczki chili - dodaj mniej niż szczyptę, jeśli świeże, możesz dodać około pół pokrojonej małej papryczki.

Nać selera i nać pietruszki - dodaj je w ilościach, które lubisz. Natka pietruszki i natka selera są bardzo zdrowe, więc im więcej ich dodasz, tym lepiej, natomiast pamiętaj, by nie przesadzić, aby za bardzo nie zdominowały zupy. Kilka poszarpanych i wrzuconych do zupy gałązek powinno wystarczyć.

Zetrzyj pół selera, 2 korzenie marchwi i 1 duży korzeń pietruszki - i zostaw na później.

Gotuj zupę na wolnym ogniu. Gdy por będzie już ugotowany (tj. "przegotowany" - gdy zacznie się rozpadać), a przy tym kasza będzie miękka, dodaj starte wcześniej warzywa: seler, marchew i pietruszkę.

Jeśli lubisz, możesz dodać soli, natomiast postaraj się wówczas użyć soli morskiej - i pamiętaj, by nie przesadzić. Dlaczego to takie ważne?

Z ciekawostek: Pomyśl nad ugotowaną właśnie zupą z kaszy jaglanej - jak wiele wartościowych składników zawiera. Przykładowo 100g pietruszki zawiera 554g potasu, 100g marchwi zawiera 320g potasu, a 100g selera zawiera około 260 mg potasu. Dziennie potrzebujesz 2000-3000mg potasu. Znacznie biologiczne tego makroelementu jest ogromne, gdyż warunkuje prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Potas wpływa pozytywnie na działanie układu krążenia normalizując rytm Twojego serca, ma również korzystny wpływ na stabilizację ciśnienia krwi. Uczestniczy w przewodzeniu impulsów przez neuron, w skurczu mięśni. Wpływa także na przemianę materii i reguluje gospodarkę wodną organizmu chroniąc Cię przed obrzękami. Pamiętaj, że nie jest możliwe przedawkowanie potasu jedząc produkty naturalne (inna historia z minerałami w tabletkach - nie powinno się ich nadużywać!).

Co się dzieje, gdy przesadzasz z ilością soli dodając ją do przygotowanej właśnie zupy z kaszy jaglanej czy do jakiegokolwiek innego posiłku? Sód zawarty w soli działa antagonistycznie w stosunku do potasu, tzn. działa odwrotnie niż potas. Im więcej spożywasz sodu, tym bardziej rośnie Twoje zapotrzebowanie na potas. Warzywa, woda mineralna i inne produkty, które trafiają do Twojego układu pokarmowego również zawierają sód (już nie wspominając o produktach znanych jako "junk food" ("śmieciowe jedzenie") - niezdrowych i mocno przesolonych). Wyobraź teraz sobie, co się dzieje, gdy dodajesz duże ilości soli w granulkach (lub spożywasz przesolone produkty) - to tak jakby Twój organizm otrzymywał dodatkowe tabletki z sodem. Zostaje zaburzona Twoja gospodarka elektrolitowa, Twoje ciało może reagować opuchlizną, zwiększeniem ciśnienia i rytmu pracy serca. Oczywiście potrzebujesz zarówno potasu, jak i sody, ale prosimy, nie przesadzaj z niczym. Odżywiaj się zdrowo, jedz organiczne produkty, a na pewno dostarczysz swojemu organizmowi dokładnie tego, czego potrzebujesz.

Wracając do naszej zupy z kaszy jaglanej. Jeśli pragniesz, by Twoja zupa z kaszy jaglanej zawierała więcej dobroczynnych składników - dodaj więcej warzyw. Przykładowo nieobrane ziemniaki w 100g zawierają aż 413mg potasu. Możesz dorzucić 2 pokrojone ziemniaki do swojej gotującej się zupy na etapie dodawania pora. Ziemniaki również lekko złagodzą smak zupy. Wbrew krążącej opinii - ugotowane ziemniaki wcale nie są niezdrowe i kaloryczne - to dopiero dodatek masła podczas przygotowywania puree czy dodatek sosu sprawia, że ziemniaki zyskują na kaloryczności. Dodaj również więcej marchwi, selera, pietruszki - dokładnie tak jak lubisz.

Jeśli pragniesz zwiększyć kaloryczność zupy z kaszy jaglanej, możesz dodać do zupy pod koniec gotowania 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub preferowanego przez Ciebie oleju - i zamieszać zupę. Oliwa z oliwek czy też olej - dodane do zupy - nie przekroczą 100 stopni Celsjusza (będą mieć temperaturę gotującej się wody), dzięki czemu nie ma możliwości, aby się przypaliły - zatem dodane w tej formie do zupy na pewno będą wartościowym dodatkiem, który poprawi trawienie.

Możesz również eksperymentować z przyprawami. Dodaj te, które lubisz lub zwyczajnie nie dodawaj tych, których nie lubisz. Przepis na zupę z kaszy jaglanej jest tylko propozycją przygotowania tej zupy - bazą do Twoich kulinarnych eksperymentów. Zatem miłej zabawy w kuchni i smacznego!