Zdrowa żywność

Zdrowie jest najważniejsze - ta prawda jest często powtarzania w formie sloganu, ale nabiera znaczenia dla każdej osoby, która musiała zmagać się z chorobą - u siebie lub u bliskich. Ogromny wpływ na to jak się czujemy ma m.in. sposób naszego odżywiania się. 

Właściwa dieta jest ważna na co dzień. Pozwala nam zachować prawidłową wagę, poprawia nasze samopoczucie. Organizm, który jest wlaściwie odżywiony jest w stanie bronić się przed zewnętrznymi czynnikami patogennymi. Mówi się również, że zdrowa żywność w diecie może nawet pomagać w zapobieganiu chorobie nowotworowej.

Dieta wykorzystująca zdrową żywność jest szczególnie istotna u osób zmagających się z chorobą, w okresie rekonwalescencji. Właściwa dieta bywa również kluczowa, gdy zmagamy się z przewlekłym stresem, gdy pijemy nadmierne ilości kawy, gdy spożywamy alkohol czy - co najgorsze - palimy papierosy.

Ważne jednak jest również, by spożywać zdrową żywność zapobiegawczo - szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jak również w czasie wiosennego przesilenia. To w tym okresie rośnie liczba chorych, którzy nie mogąc sobie często pozwolić na zwolnienie lekarskie, wędrują ze swoimi zarazkami do tramwaju, autobusu, metra, a następnie przenoszą drobnoustroje do miejsca pracy. Bywa, że dzieci i młodzież w czasie choroby nadal uczęszcza do szkoły, a studenci biorą udział w zajęciach. Otoczeni drobnoustrojamy wystawiamy odporność naszego organizmu na ciężką próbę. Do tego często przeziębiamy się z powodu ubioru niedostosowanego do zmiennej pogody, co utrudnia organizmowi walkę z chorobą. Właściwe odżywianie może wspierać organizm w walce z drobnoustrojami.

Zamiast połykać syntetyczne pigułki, warto zainwestować w zdrową żywność. Zakup antybiotyków, prebiotyków i probiotyków, witamin i dodatkowych leków przeciwgorączkowych, przeciwbólowych, syropów i innych, a także niższe wynagrodzenie z powodu choroby - na pewno się nie kalkulują. Nie wspominając już nawet o bardzo złym samopoczuciu. Warto inwestować w siebie, w swoje zdrowie, w lepsze jedzenie. Dzięki temu nie tylko nasz organizm będzie silniejszy, ale również my zyskamy dobre samopoczucie.

Sprzedawcy żywności ekologicznej 

W tym miejscu chcemy zebrać informacje związane ze zdrową żywnością, a także zgromadzić dane sprzedawców zdrowej żywności, aby promować ich produkty.

Jeśli możesz nam polecić sprzedawców żywności ekologicznej (niekoniecznie z drogimi atestami), którzy są godnych uwagi, gdyż oferują zdrową, ale i niedrogą żywność - napisz (kontakt). Chcemy bezinteresownie ich promować (adres / numer telefonu / podstawowa oferta).

Wierzymy, że taka wymiana informacji może pomóc przetrwać na rynku osobom, które dostarczają zdrową żywność. Wbrew korporacjom, które trują nas sztuczną żywnością.

Przyprawy

W dziale Przyprawy pragniemy zebrać informacje o popularnych, jak i tych mniej znanych przyprawach. Chcemy wskazać zastosowanie przypraw w kuchni, ale także informować o ich dodatkowych właściwościach. Umiejętne operowanie przyprawami może wzbogacić smak przypraw bez konieczności wzmacniania ich smaku szkodliwą solą.

Zdrowa kuchnia

Jak zdrowo się odżywiać? Jak gotować i co jeść, aby nasza kuchnia nam nie szkodziła, a nas wzmacniała? To wszystko chcemy zawrzeć w tym dziale. Jeśli zajmujesz się tym zawodowo i pragniesz podzielić się wiedzą - zapraszamy do współpracy. Pamiętaj, że działamy non-profit, ale co najważniejsze - z pasją! 

Zdrowe przepisy kulinarne

Jeżeli pragniesz rozwinąć ten dział razem z nami i masz do zaoferowania interesujące, autorskie przepisy kulinarne (preferowane potrawy wegetariańskie - najlepiej wegańskie, bez dodatków sosów) - zachęcamy do napisania do nas i podzielenia się z innymi osobami przepisami.