Kasza jaglana

Kasza jaglana - produkt, który wśród osób zaznajomionych z tematyką prozdrowotną jest bardzo popularny. Możliwe, że już gości na Twoim stole, a Ty chcesz tylko dowiedzieć się więcej na jej temat lub znaleźć dobre przepisy na kaszę gryczaną (obiecuję zebrać ich więcej w najbliższej przyszłości). Jednak bardzo możliwe, że kaszę jaglaną znasz tylko ze słyszenia i nigdy nie było Ci dane poznać tego niesamowitego dla naszego zdrowia pokarmu. Wówczas ten artykuł jest tym bardziej dla Ciebie. Naprawdę warto lepiej zaznajomić się z tym rodzajem kaszy ze względu na niesamowite właściwości kaszy jaglanej. Idealna dla osób chorujących na celiakię (nadwrażliwych na gluten), pragnących wzmocnić lub oczyścić organizm, również dla osób na diecie, gdyż mimo względnie wysokiej kaloryczności (jak na kaszę i inne produkty wysoko-węglowodanowe przystało), kasza jaglana idealnie syci.

Z czego jest kasza jaglana?

Kasza jaglana (jagły) jest to kasza z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego. Proso zwyczajne, czyli inaczej proso właściwe jest rośliną dziko rosnąco w Azji na terenie o klimacie umiarkowanym (Chiny, Iran, Kirgistan, Tadżykistan, Mongolia), również w Afryce Południowej (RPA, Botswana), w Australii, jak i w Meksyku. Jako roślina uprawiana lub efemorofit (roślina obcego pochodzenia, która przez przypadek lub w celu uprawnym znalazła się na jakimś terenie) rośnie w wielu krajach świata. Na tych właśnie zasadach proso zwyczajne może być uprawiane w Polsce. W latach powojennych proso było pomijane na terenie Polski, natomiast od kilkunastu lat znów zyskuje na popularności. Powstająca z prosa kasza jaglana jest określana "polskim ryżem".

Kasza jaglana - z czym to się je?

Jeśli zastanawiasz się, do czego pasuje kasza jaglana - odpowiedź jest dość prosta: do wszystkiego. Kasza jaglana to produkt, który jest na tyle neutralny w smaku, że może wkomponować się w niemal każdy rodzaj posiłku. Wegetarianie na pewno chętnie dodadzą ją do smacznych sałatek warzywnych, pescowegetarianie chętnie połączą ją z rybą, mięsożercy z chęcią dodadzą ją do mięsa, a wielu doceni budyń z kaszy jaglanej z owocami czy smaczną zupę z kaszy jaglanej.

Kasza jaglana może być przez niektóre osoby krytykowana ze względu na pewien posmak goryczki albo na charakterystyczną konsystencję. Goryczki możemy się pozbyć przepłukując kaszę przed gotowaniem. Można kaszę również uprażyć, dzięki czemu według medycyny chińskiej - zmienia ona swoje właściwości. Ugotowana kasza może zostać zblendowana, przez co całkiem zmienia swoją konsystencję. Świetnie sprawdzi się wówczas jako dodatek do zup, zagęszczacz do sosów, "kleik" do przygotowania wegetariańskich kotletów czy będzie stanowić bazę do wspomnianego już budyniu z kaszy jaglanej.

Koniecznie wypróbuj kaszę jaglaną i poznaj jej niesamowite właściwości, które pozwolą Ci zachować zdrowie i wpłyną bardzo korzystnie na Twoje naturalne piękno.