Bazylia

Bazylia pospolita - Ocimum basilicum

Bazylia pospolita to przyprawa, która jest bardzo popularna w naszej kuchni. Inne zwyczajowe nazwy tej przyprawy to bazylia wonna, bazylijka zwyczajna, bazylek ogrodowy, bazyliszka polska czy balsam. Łacińska nazwa bazylii to Ocimum basilicum.

Występowanie bazylii pospolitej

Według niektórych źródeł bazylia pochodzi z Azji Południowej (z Indii), ale zadomowiła się również w górach tropikalnej Azji, a także w Afryce (inne źródła podają, że pochodzi właśnie stamtąd) oraz na wyspach Pacyfiku. Obecnie nie spotyka się jej rosnącej dziko, można ją natomiast dość łatwo uprawiać.

Bazylia pojawiła się w Europie w XVI wieku i od tego momentu szybko zyskała popularność - do chwili, gdy popularność innych przypraw nie zmniejszyła jej wykorzystania z kuchni. Bazylia stała się popularna ponownie podczas II wojny światowej, gdy szczególnie w Europie istniał deficyt przypraw. Obecnie z powodu popularności kuchni włoskiej, jest znów powszechnie znana i chętnie wykorzystywana w kuchni.

Bazylia jako przyprawa

Bazylia to przyprawa, która nadaje potrawom smak i aromat, który kojarzy się z daniami kuchni włoskiej. Bazylia posiada delikatnie korzenny zapach i nieco kwaskowato-słodki, orzeźwiający, choć również lekko pikantny smak. Doskonale komponuje się z innymi przyprawami takimi jak np. oregano, rozmaryn, tymianek.

Zastosowanie bazylii

Podczas przygotowywania potraw, zastosowanie mają liście - zarówno suszone, jak i świeże.

Ile czasu można przechowywać bazylię?

Świeżą bazylię można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Natomiast, jeśli posypie się ją solą i umieści w zakręconych słoikach, czas ten wydłuża się do nawet kilku tygodni (około 6 tygodni). Bazylię, którą zaleje się oliwą (co wzbogaca smak oliwy o niesamowity aromat i posmak bazylii), można przechowywać nawet do 3-6 miesięcy.

Potrawy z wykorzystaniem bazylii

Bazylia doskonale komponuje się z wszystkimi warzywami. Szczególnie dobrze sprawdza się jako przyprawa do pomidorów, ogórków, także do czerwonej kapusty, fasoli, grochu, szpinaku. Aromat i smak bazylii wzbogaca smak zup - szczególnie zup z fasoli, grochu, jak i zupy pomidorowej, a nawet rybnej. Smażone i gotowane ryby słodkowodne, jak i potrawy z drobiu również można przyprawiać bazylią. Bazylia sprawdzi się świetnie jako dodatek do kotletów, także pasuje z twarogiem, jajami, omletem, żółtym serem. Jednak najbardziej znane jest zastosowanie bazylii podczas przygotowania pizzy, spaghetti, sosów pomidorowych i innych potraw kuchni włoskiej.

Nazwy bazylii pospolitej w innych językach

cz. Bazalka
r. bazilik
a. Sweet Basil
f. Basilic
n. Basilienkraut, Basilikum, Konigskraut
nl. Basilicum