Alkohol

Alkohol - co to jest? 

Alkohole to w chemii związki organiczne, które charakteryzują się określoną budową cząsteczki. Zawierają one jedną lub więcej grup hydroksylowych (-OH), które są połączone z cząsteczką węgla. W mowie potocznej mówiąc "alkohol" mamy zwykle na myśli jeden konkretny związek z grupy alkoholi, tj. etanol. 

Etanol, czyli alkohol etylowy C2H5OH jest substancją, którą można otrzymać w rozmaity sposób, jednak w celach spożywczych, otrzymuje się go poprzez fermentację alkoholową. Produktami, z których otrzymuje się alkohol mogą być m.in. zboża (pszenica, kukurydza, jęczmień, żyto, owies), jak i ziemniaki, buraki cukrowe czy winogrona. 

Właściwości fizyko-chemiczne alkoholu

Etanol jest substancją, która w temperaturze pokojowej jest bezbarwną i łatwopalną cieczą, którą charakteryzuje specyficzny zapach oraz ostry, piekący smak. Na powietrzu etanol pali się dość słabo widocznym, zabarwionym na niebiesko płomieniem.

Alkohol etylowy jest średniopolarnym rozpuszczalnikiem organicznym, który miesza się w wodzie w dowolnej proporcji.

Wpływ alkoholu na organizm człowieka

Alkohol jest jedną z niewielu substancji psychoaktywnych, które zostały prawnie zalegalizowane i są dostępne szerokiej rzeszy osób. Prawo dotyczące sprzedaży alkoholu różni się nieznacznie w krajach Zachodu, natomiast z reguły nie ma większego problemu z jego zakupem. Choć prawnie istnieją ograniczenia wiekowe lub zostały wprowadzone godziny, w czasie których można nabyć alkoholowe trunki, jednak raczej żadna osoba bez względu na wiek czy porę dnia nie ma większego problemu z nabyciem napoju zawierającego w swym składzie alkohol. Występuje on również w formie dodatków spożywczych - łączony z czekoladą czy nadzieniami, a także jest dodawany w czasie przygotowywania niektórych wykwintnych dań.

Społeczeństwo jest powoli przyzwyczajane do smaku napojów alkoholowych, więc jego tolerancja na specyficzny smak rośnie. To, co początkowo może wydawać się cierpkie i niesmaczne - z czasem zaczyna być postrzegane jako przyjemne w smaku.

W mediach kreuje się wieczorne lub okazyjne spożycie alkoholu, przez co wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie jakichkolwiek świąt bez chociażby lampki ulubionego trunku. Mówi się, że to: normalne.

Na czym polega kultura picia? Kiedy zostaje przekroczona granica pomiędzy spożyciem symbolicznym, okazyjnym, a piciem ryzykownym, a nawet nałogowym? Jakie są objawy uzależnienia? 

Picie symboliczne

Co oznacza symboliczne spożycie alkoholu? Picie symboliczne jest to sposób spożywania alkoholu, który praktykują nawet osoby, które twierdzą, że nie piją alkoholu. Unoszą one lampkę szampana podczas uroczystości, by łykiem - w sposób symboliczny, podkreślić wagę chwili. Tego typu okazje zdarzają się do kilku razy w roku, choć dla osób, które często muszą pojawiać się na przyjęciach, tego typu zdarzenia mogą występować częściej.

Picie okazyjne

Picie okazyjne jest to spożycie, które charakteryzuje się tym, że osoba pijąca spożywa alkohol podczas okazji. Czym jest okazja? W naszej kulturze są to święta, spotkania z innymi ludźmi, zabawy, uroczystości i inne okazje. Tutaj słowo "okazja" jest dość ryzykowne, ponieważ dla jednych okazja występuje kilka razy w roku, dla innych kilka razy w miesiącu, a jeszcze inne osoby dostrzegają okazje kilka razy w tygodniu. Spożycie alkoholu - kilka razy w tygodniu to już jednak ryzykowne spożycie alkoholu.

Picie ryzykowne

Picie ryzykowne oznacza zarówno picie częste, jak i bardzo intensywne (duża ilość alkoholu, picie przez kilka dni - tzw. ciąg).

Picie nałogowe

Nałogowe picie alkoholu stanowi już duży problem. Nagłogowe spożycie alkoholu to po prostu alkoholizm.